Více jak let pomáháme přírodě EKOLOGICKÁ ČISTIČKA ODPADNÍ VODY

Stavíte rodinný dům? Zahrňte domovní čističku odpadních vod do projektu

čistírna odpadních vod

Pouštíte se do stavby rodinného domu? A máte vyřešené nakládání s odpadními vodami? Pokud je to třeba, zahrňte už při projektování domovní čističku odpadních vod. Ušetří vám to spoustu starostí. Níže se dozvíte víc.

Pustit se do stavby vlastního domu je opravdu velké životní rozhodnutí, splněný sen a především významná investice. Na cestě k novému domovu stojí množství překážek. Odpovězte si ihned na otázky, na jakém pozemku bude dům stát, jak bude velký a kolik lidí v něm bude bydlet. Na tom všem závisí nákup domácí čističky odpadních vod. 

Čím více zádrhelů vyřešíte při plánování stavby a v samotném projektu, tím méně problémů a nenadálých výdajů nás v budoucnu potká. A to se týká také projektu ČOV.

Projekt ČOV? Vše závisí na pozemku

Na nevhodném pozemku příjemný domov k bydlení jednoduše nepostavíte. Uvádí se, že až 60 % pozemků nabízených na internetu není pro okamžité stavění. Mají buď nějakou vadu, nebo na ně nejsou rozvedeny sítě. Rozhodně byste měli zpozornět u výkřiků, jako jsou výhodná investice nebo třeba výhodné ke stavbě rekreačního objektu.

Zjistěte si nejdříve dostupnost po příjezdových cestách, vzdálenost od hlučných silnic, plánovanou výstavbu v okolí nebo připojení k inženýrským sítím. Tam, kde chybí kanalizace, se zabudování domácí čističky odpadních vod nevyhnete. Důležité je i samotné podloží, do kterého budete čističku ukládat. Při projektování je tak nutné myslet na všechno, i na ČOV. 

Počet obyvatel hraje velkou roli

Promyslete, jak velký dům a pozemek vlastně potřebujete. Počítejte například s dětským pokojem nebo ložnicí pro hosty. S rozlohou domu to však nepřehánějte. Údržba vás bude stát spousty sil. 

Počet stálých obyvatel a návštěvníků vám také napoví, kolik odpadních vod ve vaší domácnosti vyprodukujete. O důvod navíc, proč v projektu počítat s konkrétní velikostí domácí čističky odpadních vod.

Vizualizace domu
Zdroj: http://www.moderndream.cz/

Nápovědou pro volbu kapacity domovní ČOV v projektové dokumentaci může být například průměrná produkce čtyřčlenné domácnosti. Dva dospělí se dvěma malými dětmi denně vyprodukují zhruba 600 litrů odpadních vod umýváním rukou, oplachováním potravin, sprchováním a splachováním na toaletě. Možná vás napadne, zda není zbytečné pořizovat rovnou od začátku čističku s tak velkým výkonem, když většina zařízení potřebuje neustálé zásobování odpadní vodou. Je opravdu výhodné svěřit projekt čističky odpadních vod profesionálům. 

Čistírna odpadních vod STMH, ideální ČOV pro projekt
Zdroj: Čistírna odpadních vod STMH

Platí to sice pro spousty čističek, ne však pro STMH od firmy Hellstein. Tento systém na jednu stranu čistí pomocí bakterií, nicméně chytrá konstrukce zabraňuje jejich vyhladovění a odumírání, které by zastavilo provoz. Velkou výhodou je, že čistička STMH funguje sama téměř bez údržby, hluku a zápachu. K naplnění a vývozu na základě zátěže pak dochází jednou za tři až deset let.

V projektu čističky odpadních vod počítejte se zahradou

Údržba zahrady s čističkou odpadních vod velmi úzce souvisí a neměli bychom ji v žádném případě opomíjet. Její projekt, budování a následná údržba patří k nejnáročnějším procesům. Materiály jsou vystaveny nepříznivým podmínkám, rostliny nepřetržitě rostou a i sebemenší úpravy se mohou s přibývajícím časem zkomplikovat a prodražit. Je třeba také počítat s tím, odkud vezmeme vodu na zalévání.

Přečištěná voda z ČOV STMH naštěstí splňuje přísná kritéria pro užitkovou vodu. Čtyřčlenná domácnost tak během sucha získá každým dnem 600 litrů velmi kvalitní zálivkové vody, které by jinak musela natočit z kohoutku. O důvod víc, proč by měla být ČOV v projektu. Dokáže vám totiž ušetřit a ještě přispěje k zadržování vody na vašem pozemku. 

Projekt ČOV převedený do reality. Paráda, která funguje.
Zdroj: Hellstein

Projekt je základ pro stavbu domu i čističky odpadních vod

Kvalitní projekt pro stavbu rodinného domu je základ, proto nezapomeňte na sebemenší detail. Požádejte svého projektanta, aby započítal domácí čističku STMH. Pokud si však nevíte rady s přesnými parametry, kontaktujte našeho konzultanta, aby pro vás připravil řešení na míru. 

Dokážeme pro vás připravit autorizovaný projekt ČOV a mnohem víc…